„Schüssler sókról jó tudni!”

lILIOMOS NO

Ismeretük és alkalmazásuk segítségünkre lehet az öngyógyításunkban.

A Schüssler sók a homeopátia elvén fejtik ki a hatásukat. Ezt azt jelenti, hogy a sejtjeinknek információt adnak át, amely segítségével a test önerőből helyreállítja a kóros elváltozást, tehát az ÖNGYÓGYÍTÁS ESZKÖZEI.

Dr. Schüssler 12 esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen sóvegyületet talált, amely minden élő szervezetben megtalálhatók, nélkülözhetetlenek, és alapfeltételei az egészségnek. Mennyiségük és arányuk a sejteken belül és kívül meghatározza a szervezetünk felépítését, működését. Ha az egyensúly felborul, különböző tünetek, betegség-állapotok alakulnak ki. 

Ezek az ásványi sók természetes módon, táplálkozással nem vihetők bemegfelelően a szervezetbe, mert méretüknél fogva a sejtek membránján nem jutnak át. Így csak a vér és szövetközti nedv raktárai pótlódnak, sejten belül a hiányállapot megmarad. 

Az ásványi sók anyagcserezavara jellegzetes tüneteket, szerkezeti és működésbeli elváltozásokat okoznak testünkben. Ezek a jelek könnyen felismerhetők. 

A biokémiai sók hiányának jelei:

-szerkezeti elváltozások a szervezetbenpl. csontritkulás, fogszuvasodás, köröm-haj töredezés, sarok, szájzug, végbél berepedés, visszerek 

-működésbeli zavarok pl. fokozott görcs készség az izmokban, fokozott izzadás, hőhullámok, gyomorsav túltengés, fáradtság-, gyengeség érzet, éhségtűrés csökkenése, hormonális zavarok 

-az arcon tartós sóhiány miatt jellegzetes elváltozások jönnek létre pl. elszíneződések, értágulatok, májfolt, fokozott zsírosodás, pattanások, ráncosodás 

Mire használható?

Schüssler-sók segítségével kezelhetjük a hírtelen fellépő betegségeket, másrészről kezelhető a régebb óta fennálló betegség is. 12 só van forgalomban Magyarországon. Ebből háromnak van két féle hígítása, azaz D6 és D12.:A Nr 1, Nr 11, Nr 3 sónak.

A többiből csak D6 elérhető.

Mindkét hígítás más információt közöl a sejtekkel, így a különbséget leginkább a javallatokban lehet megtalálni.

A 12 funkciószer hazánkban D 12-es, és D6-os potenciában érhető el.

Ez a gyógyszerkészítési technikából adódóan annyit jelent, hogy pl. a D6-os potencia esetén 1 ásványi só molekula jut minden egymillió tejcukor molekulára, a D12-es hígítás esetén 1 billió tejcukor molekulára jut egy hatóanyag molekula.

Ebből is látszik, hogy terápiás hatásukat a Schüssler sók tehát elsődlegesen a sejtek számára átadott információval fejtik ki.

Hogy ezt igazán megértsük, jó ismerni, hogy mi az a decimális potencia?

A decimális potencia elnevezés a homeopátiából származik és számtanilag kifejezi az anyag koncentrációját. A gyógyszerkészítés során 1 rész gyógyanyagot 9 rész tejcukorral dörzsölik el szigorúan meghatározott időtartamban (egy órán keresztül minden egyes hígítási lépcső esetén) és az eredmény az első lépcsőben (D1-es potencia) 10 % -os anyagkoncentráció.

Ha ezt a koncentrációjú anyagot tovább hígítjuk és dörzsöljük, akkor az 1 % -os koncentrációhoz (D2) jutunk. Innen tovább a D3 következik (1:1.000 = 0,1 %), D4 (1:10.000 = 0,01 %), D5 (1:100.000 = 0,001 %), míg a D6-os hígítás 1:1.000.000 aránypárt és 0,0001 % -os koncentrációt jelent és ez így folytatódhat egészen a D12-es potenciáig– azaz a Schüssler só készítése során szakaszosan hígítják és dinamizálják a kiindulási anyagot.

Mivel minden egyes alkalommal a következő hígítási fok az előző 1:10 arányú hígításával jön létre (latinul decem = tíz), ezért hívják az eljárást decimális, azaz tízes arányú hígításnak. A sajátos gyógyszer-előállítás során azonban nem egyszerűen koncentráció - különbség alakul ki, hanem a biológiai hatáserősségben és ez által a hatékonyságban jelentős különbségekkel lehet számolni. 

 

Mellékhatásokra lehet e számítani?

A sók használata mellékhatás mentes, kivéve abban az esetben, ha laktóz érzékenyek használják, illetve Nr.11 só esetében, ha idegen test van a szervezetben( pl. spirál, fogbeültetés( implantátum), pacemaker, protézisek). A fogtömés , és a fogkorona nem kizáró ok.Mesterséges megtermékenyítéssel lett várandósok, ne használják. Ritkán előfordul, hogy a jelenlevő tünetek átmenetileg erősödnek.

A Schüssler sók nem lépnek kölcsönhatásba más szerekkel, így bármilyen gyógyszer egyidejű szedése esetén alkalmazhatók. 

 

Kik használhatják?

Mindenki, életkortól függetlenül.

 

Hogyan hatnak?

Pár évvel ezelőtt sokkal nehezebb lett volna  felfogni ( és elfogadni) a homeopátia és a Schüssler sók hatásmódját. A Schüssler sók ugyan ásványi sók, de a szervezet nem magával a tabletta használatával fogja pótolni az ásványi só hiányát (melynek tényét akár arcdiagnosztikai jelek is elárulják). A tabletta olyan információt fog közölni a sejtjeinkkel, aminek következtében olyan mechanizmusokat aktivál, ami a kóros elváltozást képes ÖNERŐBŐL helyreállítani. Nevezhető a Schüssler só a testünk Tanítójának is.

 

Adagolás:

Általánosságban a következő szabályok érvényesek a Schüssler sók szedésére:  Krónikus esetben, arcdiagnosztikai hiány esetén 2-3 hónapig szedjük a sókat. Ha időközben megszűnik a tünet, vagy az arcdiagnosztikai eltérés, hagyjuk abba a szedését. Általában naponta 3-4x1 tablettát LEHET szedni (melyek egy napon szedve csakis azonos hígításúak lehetnek).  Ha egyszerre több hígítású sót kell szedni, váltakozva egyik nap az egyiket, másik nap a másikat szedjük. Az azonos erősségű (vagy csakD12-es, vagy csakD6-os) potenciákat elszopogathatjuk egyszerre is. Csecsemőknél is  alkalmazhatjuk őket, csak kevés vízben oldjuk fel a tablettákat. 

 

ASchüssler-só adagolása akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódó esetben naponta általában  3x1-2 Schüssler-só tabletta.  Gyermekek esetében sürgősségi esetben óránként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódóan naponta 3x1 Schüssler-só tabletta alkalmazható. Kisbabák esetében  a tabletták feloldhatóak anyatejben is.

Egy tabletta csak 30 mg szénhidrátot tartalmaz. Tehát a cukorbetegek is tudják alkalmazni a megadott szénhidrát tartalom ismeretében.

 

Mire kell ügyelni a kezelés alatt?

• Mobiltelefon mellett ne tartsuk a gyógyszert.

• Mentolos dolgok fogyasztása lehetőleg kerülendő

• Aromaterápia alkalmazása kerülendő. 

A  Schüssler-só bevétele  előtt és utána 20 percig ne fogyasszon semmi mást.

Bár a  mentolos és aromás dolgok hatást gyengítő képessége bizonyos szakkönyvekben nem kapnak megerősítést, ártani nem árt, ha betartjuk.

 

"AZ ÉLET 12 SÓJA" 

 

Calciumfluoratum Nr.1 "a kötőszövetek sója"

Calciumfluoratum D12 80xNr 1

CalciumFluoratum D6 80x Nr 1

Calciumfluoratum krémzselé 50ml Nr. 1

Elsődleges szerepe a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. Hiánya esetén az erekben található kötőszöveti rostok elernyednek, ami összefüggésbe hozható az araMivel bőrünk is nagy mennyiségű elasztikus rostot tartalmaz, így a Calciumfluoratum hiányállapota esetén bőrünk korábban öregszik, az arcon tipikus ráncok – szarkalábak, kockaredők jelennek meg, illetve a kézen és lábon fokozott elszarusodás, kérgesedés, sárgás elváltozások figyelhetők meg. 

Kötőszöveti lazaság szere - visszerek, aranyér, laza kificamodó ízületek, petyhüdt bőr. Fog és csontbetegségek. Berepedések bőrön, és testnyílásoknálgennyeres, visszeres panaszok, és az érelmeszesedés kialakulásával is.

Elváltozási tünetek:

 • bőrkeményedés, érdes kérges bőr, tyúkszem 
 • szem alatt kockaredők, szem körül mosolygós ráncok, belső szemzugban barnás elszíneződés 
 • pikkelyes, lemezesen hámló bőrelváltozások - pikkelysömör, lemezesen hámló korpa, hámló száraz ekcéma 
 • köröm - megvastagodott, deformált, sárgásan elszíneződött, kemyény, töredező 
 • kanyargós tág visszerek, aranyér 
 • fogínysorvadás, felhúzódott fogíny 
 • laza-megnyúlt lógó bőr - hasfal, emlő, nyakon toka, felkar bőre, szemhéj stb 
 • fogszuvasodásra hajlam, könnyen romló fogak 
 • csontritkulás, csontkinövések pl. sarkon 
 • porckorong sérv, lumbágó, hasfali, vagy egyéb sérvek – lágyék-, rekesz-, köldöksérv 
 • izületi porckopás, deformált, bütykös izületek 
 • laza izületek, ficamra hajlam 
 • megkeményedett mirigyes szervek, göbös elváltozások - pl. pajzsmirigy göb
 • bőr és testnyílások berepedése - szemzug, szájzug, fül alatt, száj sarka, nyelv, ujjbegy

 

Calciumphosphoricum Nr.2 "a csontok- és fogak sója"

Calciumphosphoricum D6 80x(SCHÜSSLER SÓ) Nr2

Calciumphosphoricum krémzselé 50ml Nr.2 Schüssler

Elsődleges szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának kialakításában, és fenntartásában van.Hiányában az arc viaszosan fénylik, a körmön fehér foltok jelennek meg és a fogvégek áttetszővé válnak. Ez a só a Calciumfluoratummal együtt használható a csontritkulás megelőzésére és enyhe csontritkulás kezelésére. A kalcium-foszfát a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló só. Csontok építőköve csontritkulás, intenzív hossznövekedés, fogzás, terhesség idején. Fokozott izomgörcsök, fogzási panaszok, fejfájás tanulás után.

Tünetek:

 • áttetsző fogvégek, fehér foltok a fogzománcon 
 • hibásan növő fogazat - csámpás, összetorlódott, fogcsíra hiány, plusz fog 
 • fogzás zavarok - késői fogzás v elhúzódó nehéz fogváltás 
 • izomgörcs hajlam - lábikra görcs, feszes görcsös izmok, fájdalmas menstruáció 
 • fogcsikorgatás, állkapocs szorítás éjjel 
 • csontritkulás, csontkinövés 
 • vérzéses tünetek, hajlam a vérzésekre - orrvérzés, bőséges menstruációs vérzés 
 • fejfájás tanulástól, olvasástól, szellemi munkától 
 • erős szívdobogás kis fizikai megterhelésre 
 • álmatlanság - fogzás idején kisgyereknél, intenzív hossznövekedéskor, szellemimegterheléstől, terhességben Ca hiánytól 
 • fogzással kapcsolatos panaszok - álmatlanság, hasfájás, hasmenés, hőemelkedés, nátha stb 
 • fehér pöttyök a körmön 

 

Ferrumphosphoricum Nr.3"elsősegély só

Ferrumphosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr3

Ferrumphosphoricum D12 80x(SCHÜSSLER SÓ)Nr3

Ferrumphosphoricum krémzselé 50ml Nr.3 Schüssler

A Schüssler sók között ez az akut szer, használható sérüléskor, fertőzés és gyulladásos használható sérüléskor, fertőzés és gyulladásos folyamat indulásakor, például felső légúti gyulladás kezdeti szakaszában.

Tartós hiánya esetén jellegzetes panaszok jelentkeznek, mint például erős fáradékonyság, koncentrációzavar, szívdobogásérzés, pulzáló, kalapácsoló fejfájás. Az arcon megfigyelhető elváltozások: barnás, feketés-lilás elszíneződés az orrgyöktől kiindulva a szemek alatt és a vasvörösség a homlokon, orcán, füleken. Hiányában a körmön hosszanti barázdák jelennek meg.  Gyulladások első szere! Enyhe tünetekkel, vagy csak hőemelkedéssel induló betegségek. Fájdalomcsillapító. Javítja az oxigén felhasználást. Izomláz szere.

Tünetek:

 • kipirosodott, meleg tapintatú fülek - láz, kimelegedés, fizikai terheléskor, vérszegénységben 
 • beesett, sötét karikás szemek - betegségkor, lábadozásban, erős fizikai megterhelésre 
 • izomláz v fáradékonyság kis megterhelésre 
 • rekedtség beszéd, éneklés után 
 • gyakori visszaesés, elhúzódó lábadozás betegség után, v visszatérő gyulladások a testben 
 • fejfájás - lázkor, fülledt helyiségben, cigizéskor, levegőtlen zárt helyen - oxigén hiánytól 
 • hosszanti csíkos köröm 
 • melegségérzet, vértolulás az arcon, hőhullámok 
 • hirtelen felállva megszédül, karikák, elsötétedik a világ 

 

Kaliumchloratum Nr.4"a nyálkahártyák és savós hártyák sója"

Kaliumchloratum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr 4

Kaliumchloratum krémzselé 50ml Nr.4 Schüssler

Középfülgyulladás, torokgyulladás, influenza második stádiumában használható, amikor a váladékok már általában fehérek, opálosak, nyúlósak.

Hiányállapot esetén az arc olyan, mintha tejjel öntötték volna le az érintett területet. Ez először a szemöldök alatti területen, és a szemgödrök körül jelenik meg. Megjelenhet a „tejbajusz”- fehér sáv a száj felett, a hajszálerek tágulata az arcon, a szemhéjszélek kivörösödése, állandó kötőhártya irritáció és kásásság különösen a szem körül.

Fehér lepedékkel fedett nyelv, túl világos széklet, hurutos köhögés (fehéres nyákkal), visszértágulat, puha tapintatú duzzanatok.  Krónikus nyálkahártya hurutok, amely nem szűnik. Ínhüvely gyulladás szere.

Tünetek:

 • hajszálértágulatok főleg az arcon (cuperosis) 
 • bőrgrízesség, kása, csomócskák az arcon 
 • fehéres, tapadós, nyákos váladékokkal járó gyulladások - nátha, torokváladék, köpet, nyákos széklet, hüvelyfolyás 
 • inhüvely gyulladás 
 • elhúzódó légúti hurutos betegségek, elhúzódó köhögés a tapadós váladék miatt 
 • fülfájás dugulás érzéssel, recsegéssel, krónikus arcüregi folyamatok 
 • savóshártya gyulladás - mellhártya, hashártya, agyhártya 
 • izületi gyulladás – folyadékképződéssel, duzzanattal 
 • összetapadások letapadások, összenövések műtét és hasüregi gyulladás után 
 • cysta képződés 
 • hurutos betegségek nyirokcsomó megnagyobbodással pl nyaki nyirokcsomók 
 • mirigyes szervek gyulladása - emlő, petefészek, nyálmirigy gyulladás (mumpsz), heregyulladás 

 

Kaliumphosphoricum Nr.5 "az agy energia sója"

Kaliumphosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ)Nr.5

Kaliumphosphoricum krémzselé 50ml Nr.5 Schüssler

Természetes nyugtatónak vagy az agy energiaforrásának is nevezhetjük. Leginkább hangulati zavarok, depresszió, túlhajszoltság, kimerültség és alvászavar esetén javasolható. Hiányában az arc hamuszürke, a szemek apatikusak és a halánték beesett. A kálium-foszfát  a legjelentősebb intracelluláris (sejten belüli) anorganikus só és különösen fontos szerepet játszik a vér viszkozitásában, a vörösvértestek, a szövetek, az agy-, ideg- és izomsejtek működésében. A káliumhiány a szervek kifáradásához vezet, ami lelki zavarokkal, nyomott, levert hangulattal, ijedősséggel, szomorúsággal és emlékezeti gyengeséggel járhat együtt. Pszichoszomatikus zavarok, mint pl. fejfájás, alvási problémák, idegi eredetű hasmenés, vitalitás és belső hajtóerő hiánya, ingerlékenység, kimerültség, koncentrációs nehézségek, testi gyengeség, levertség jellemzi. Tipikus hiányjel a közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet. Testi-lelki kimerüléskor alkalmazható. Virrasztás, túlzott szellemi vagy fizikai munka után, betegség utáni lábadozás idején, ha kedvetlen, gyenge vagy ingerült, érzelmileg labilis.

Tünetek:

 • fásult, fáradt tekintet 
 • testi-lelki kimerültség - virrasztástól, betegségtől, lelki okok miatt, tartós fizikai terhelés miatt 
 • sírósság, ingerültség fáradtságtól 
 • gyengeség érzet, remegéssel fizikai terhelés, betegség alatt-után 
 • meglassult mentális funkciók - gondolkodás, memória, tompa agyműködés 
 • levertség-ingerültséggel váltakozik 
 • álmatlanság kimerülés, túlfáradás, virrasztás miatt 
 • gyenge szívműködés (szívelégtelenség) 
 • lassú lábadozás betegségből, gyengeséggel aluszékonysággal 
 • végtag gyengeséggel, bénulással járó állapotok - izomsorvadás gipszkötés, bénulás után, lábadozás hosszú fekvés után

 

Kaliumsulfuricum Nr.6"méregtelenítő só"

Kaliumsulfuricum D6 80x Schüssler Nr 6

Kaliumsulfuricum krémzselé 50ml Nr.6 Schüssler 

Ez a Schüssler-só a szervezet “nagytakarítását” szolgálja, általánosságban a méregtelenítési, és kiválasztási folyamatokat fokozza. Nagyon jól alkalmazható a legtöbb fertőzés 3. stádiumában, amikor a váladék már sűrű és sárga.Hiányában a szemzug belső részénél, majd az egész szem körül a bőr barnásan elszíneződik . A bőr pigmentációs zavarai, a szeplők is a Kaliumsulfuricum hiányára utalhatnak.

Hiány esetén az érintett személy nagyon vágyik friss levegôre, továbbá korpázás, viszketés a bőrön, allergiás bőrbetegségek jelentkezhetnek. Zöldes-gennyes váladékkal járó gyulladások-fül-orr, torok, hörgő, húgyutak, szem betegségek esetén. Máj érintettség, méregtelenítés segítése. Másnaposság szere.

Tünetek:

 • májfoltok, szeplők, anyajegyek, vagy festékhiány a bőrön (vitiligo) 
 • gyulladások, hurutok sárgás zöldes váladékkal 
 • stagnáló gennyes gyulladások 
 • máj terhelés - gyógyszer, vegyszer, alkohol stb miatt 
 • sárgaság, májgyulladás 
 • viszketéssel járó bőrbetegségek - ekcéma, bárányhimlő stb 
 • sárgásan hámló, sárgás váladékozással járó, gennyes bőrtünetek 
 • étkezés után ellankad, elálmosodik

 

Magnesiumphosphoricum Nr.7"a nagy görcs szer és az elsősegély szer”

Magnesiumphosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ)Nr.7

Magnesiumphosphoricum krémzselé 50ml Nr.7 Schüssler

Használható harántcsíkolt izom görcs és simaizom görcs esetén is, mint például lábikragörcs, vesegörcs, epegörcs, görcsös menstruáció.A magnézium-foszfát  a biokémiai fájdalom- és görcsszer. 

Hiány esetén kifejezett a csokoládé iránti vágy, az arc kipirosodása, az izomgörcsök, a kólikás panaszok. Elsősegély szer! Görcsös fájdalmak szere. Ingerlékenység, izgatottság, kipirulás esetén. Idegfájdalmak, érzékszervek túlérzékenysége.

Tünetek:

 • piros foltok arcon, nyakon, „elpirul” - izgalomra, alkoholra, fizikai terhelésre 
 • görcsös fájdalmak - izomgörcs, gyomor-bélgörcs, menstruációs görcs, migrénes görcs, 
 • izgatottság, ingerültség 
 • görcsös köhögés, székelés, sóhajtozás, hányás, csuklás 
 • gombóc v szorító érzet - torokban, gyomorban, mellkasban stb 
 • vizsgadrukk, lámpaláz 
 • érzékenység külső ingerekre - fényre, zajra, fájdalomra pl kimerüléstől, migrénnél, izgató szerektől 
 • villámcsapásszerű idegfájdalmak, kisugárzó fájdalmak 
 • függőségek - elvonási tünetekre - gyógyszer, alkohol, cigaretta, csoki, evési kényszer stb. 
 • erős csoki iránti vágy 

 

Natriumchloratum Nr.8"a folyadékháztartás sója"

Natriumchloratum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.8

Natriumchloratum krémzselé 50ml Nr.8 Schüssler

Ez a só adható például allergiás panaszok, hátfájás, herpesz, ízületek kattogása, hajhullás esetén.

Hiányában az arc zselatinosan fénylik: olyan a bőr, mintha nedves lenne, de ez a fénylés nem mosható le. Tág pórusok, narancshéj-szerű bőr, ajakherpesz és a bőr szárazsága is a Natriumchloratum hiányára utal.  Allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártya-hurutok, száraz bôr. Tartós és súlyos hiánytünetek esetén ízületi- és izomreuma, érelmeszesedés, bűzös vizelet és maró testváladékok, híg hasmenés, rossz tápláltsági állapot gyomor- és bélfelszívódási zavarok miatt, étvágytalanság, vérszegénység, vérzések alakulhatnak ki. Száraz szem, és száj szomjúsággal. Herpeszes kiütésre való hajlam. Kattogó ízületek. Magas vérnyomás, érelmeszesedésre való hajlam.

Tünetek:

 • tág pórusok, miteszerek az arcon „narancsbőr” 
 • haj és homlok határon kiütés, hámlás, pirosság 
 • szárazság tünetek - szem, szájüreg, orr, hüvely 
 • ráncolható rugalmatlan bőr, pl. kézfejbőre (vízhiányos) 
 • erős szomjúság, szájszárazság miatt v szomjúság hiány 
 • sókívánás, vagy elutasítja a sós ételt 
 • kattogó izületek kevés izületi folyadék miatt 
 • étvágytalanság 
 • székrekedés, száraz széklet 
 • gyakori herpesz, hólyagos kiütések ajkon, bőrön 
 • allergia v nátha vizes, maró sós vizes váladékkal 
 • hajhullás 
 • gyenge hát, úgy érzi beszakad - keményen fekve, háton jobb 
 • étvágytalanság gyomorsavhiánymiatt 

 

Natriumphosphoricum  Nr.9a sav-bázis háztartás sója

Natriumphosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.9

Natriumphosphoricum krémzselé 50ml Nr.9 Schüssler

Ez a só az elsavasodás megakadályozója. Hiányában szervezetünk sav- bázis háztartásának egyensúlya felborul.Ilyenkor levertté, kimerültté válunk, a bőrön pattanások, mitesszerek jelennek meg, a bőr zsírossá, vagy érdessé, zsírszegénnyé válik, a haj töredezett, fénytelen lesz. Ez a só alkalmazható epekövesség, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres- pattanásos bőr esetén. A húgysavat oldatban tartja, amit a vesék aztán kiválasztanak. A Natriumphosphoricum fontos szerepet játszik az anyagcseretermékek eltávolításában.

Levertség, tartós kimerültség (savanykásság testi-lelki értelemben), pattanások, bőrkiütések, zsíros vagy zsírszegény, érdes bőr, hajvégek töredezettsége. Savasság, elsavasodás szere. Gyomorégés, savas felböfögés, hányás. Savanyú izzadtság, és széklet. Zsíros, pattanásos bőr. 

Tünetek:

 • gyulladt pattanások főleg állon, arcon 
 • zsíros gyulladt bőr, zsíros haj 
 • savanyú v savas váladékok - izzadtság, széklet, 
 • olyás, hányadék 
 • savas felböfögés, gyomorégés 
 • köszvény, magas húgysav szint a vérben 
 • merevség feszülés érzet az izmokban, izületekben a salakanyagoktól 
 • vesekő, epekőre hajlam 
 • végbél, orrviszketés - elsavasodás, féregfertőzés miatt 
 • erjedéses, habos, savanykás széklet 
 • elsavasodás, candida fertőzés 
 • cukor emésztési és felszívódási zavar - haspuffadás, csikarás, erjedéses széklet 

 

Natriumsulfuricum Nr.10"a kiválasztás sója"

Natriumsulfuricum D6 80x(SCHÜSSLER SÓ)Nr.10

Natriumsulfuricum krémzselé Nr.10 Schüssler

Nevezhetjük természetes vízhajtónak is. Alkalmazható vizenyők jelenlétekor mint például lábdagadáskor. Hiányában táskás szemek, kékes vörös orr és a száj körüli terület zöldessárga elszíneződése jellemző. A nátrium-szulfát feladata, hogy a szervezetet víztelenítse, az anyagcseretermékeket kiválassza és az epe mennyiségét szabályozza.Hiánytünetek: Ödéma képzôdés (lábak, kezek, szemhéjak::)

Segíti az epetermelést, kiválasztást. Epeköves hajlam. Teltségérzet, puffadás, hasmenés, szelesedés. Máj túlterhelése. Kéz-láb ödéma méreganyagok miatt.

Tünetek:

 • gyulladásos kékes vörösség orron, arcon (rosacea) 
 • táskák, ödéma a szem alatt, főleg reggelre 
 • epekőre, vesekőre hajlam 
 • epés panaszok - teltség érzet, puffadás 
 • haspuffadás, bűzös szelek - rodhadt tojás szagú 
 • hasmenésre hajlam - világos, pépes, bűzös, szeles széklet 
 • evés utáni aluszékony 
 • kézfej, lábfej, szem alatti ödéma, ödématestszerte 

 

Silicea Nr.11"a szépség sója"

Silicea D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.11

Silicea D12 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.11

Silicea krémzselé 50ml Nr.11 Schüssler

Ez a só késlelteti bőrünk öregedését, hajunk és körmünk egyaránt szépül tőle, valamint gennyes bőrfolyamatok kezelésében is használható. Hiányában az arc korai öregedése, fokozott ráncképződés figyelhető meg.Különösen jellemző a fül előtti párhuzamos, függőleges ráncok megjelenése. Jellemzőek még a homlokon látható haránt redők, erős mimikai ráncok, és szarkalábak. Silicea hiányra utal ha a körmök töredezettek és hajhullás esetén is gondolni kell rá.

"Biokémiai kozmetikum" Korai ráncosodás az arcon, hajhullás, kopaszodás a fejtetőn. Töredező köröm, haj. Véraláfutások, striák a bőrön. Foggyökér tályog. Gennyedések elfolyósítása. Bármilyen idegen szövet beépítése után ezt a sót nem szabad alkalmazni, mert fennáll a kilökődés veszélye (pacemaker, implantátumok).

Fogtömés mellett nyugodtan használható. A fog implantátum esetén már nem. Továbbá intrauterin fogamzásgátló eszközök esetén sem.

  A szervezetben a kötő- és támasztószövetek működésében nélkülözhetetlen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj és a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló-képességét és azok mechanikai feszességét („biokémiai kozmetikum”). Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist (vázfehérjetestek képződését) és aktiválja a fagociták (falósejtek) tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.

Tünetek:

 • fénylő, kopaszodó fejtető, elvékonyodott fejbőr 
 • vékony, töredező körmök 
 • vékonyszálú haj, kevés haj, hajhullás a fejtetőn főleg 
 • hajlam véraláfutásra 
 • pergamentszerű elvékonyodott bőr, arcon finom ráncok 
 • székrekedésre hajlam 
 • tályogképződés, sipolyképződés - mandula, hasfali, belső szervekben stb 
 • nyirokpangás - zokni, harisnya lenyomat 
 • keloidos (heges) sebgyógyulás 
 • szakadozott bőr elhízás, terhesség stb után (striák) 
 • foggennyedés, foggyökér tályog, foggyökér ciszta 
 • krónikus vagy visszatérő arcüreggyulladásra 
 • izzadásra hajlam, tenyér-talp, hónalj 

 

Calciumsulfuricum Nr.12"az öreg gésa sója"

Calciumsulfuricum D6 Nr 12 SCHÜSSLER

Calciumsulfuricum krémzselé 50ml Nr.12 Schüssler

Az elnevezés arra utal, hogy hiányában a bőr alabástromfehér lesz. Az időskori barna foltok is Calciumsufuricum hiányra utalnak. Alkalmazható 7 napnál hosszabb ideje fennálló gennyes folyamatok kezelésére, mint például kelések, fekélyek és a gennyes pattanások esetén.

A kalcium-szulfát a gipsz,elsősorban a májban és az epehólyagban fordul elő. A Siliceá-hoz hasonlóan fontos szer a különböző gennyesedésekkel járó folyamatokban.

Hiánytünet:  krónikus gennyesedések, tályog képződési hajlam, pattanások.

Elhúzódó, gennyes gyulladások szere - szem, fül, torok, vesemedence gyulladása ha stagnál a folyamat, vagy gyakran visszatér. Nehezen gyógyuló fekélyes, gennyes sebek esetén is alkalmazható.

Tünetek:

 • időskori pigment foltok kézfejen, sok sötét anyajegy a testen 
 • •véres váladékokozással járó, vérzéses betegségek - fogínyvérzés, orrvérzés, véres széklet pl. fekélytől 
 • •véres savós váladék szivárgó fekélyekből, sebek 
 • fekélyesedéssel járó betegségei - bőrfekély, •nyálkahártya fekély pl. gyomor-, nyombél, vastagbélfekély 
 • •nehezen gyógyuló krónikus gennyesedéssel járó betegségek - vesemedence, torok, fül, mandula, foggyökér, szem, hörgő, sebek, csont 
 • •csontot érintő gennyes vagy roncsoló folyamatok - krónikus fülfolyás, csontvelő gyulladás, csontgennyedés