PHOVA - GYAKORLATOK

A nyugaton élő emberek többsége a külső dolgokban keresi az életének értelmét. „Az élet egyszeri és megismételhetetlen, egyszer élünk ezért élvezzük ki „- ennek megfelelően rombolva élnek. Pazarolnak, nem törődnek azzal, mennyire ártanak a jelenlegi világuknak és a jövő nemzedékének, hogyan teszik tönkre az örökségüket. Ez az önző, arogáns és primitív viselkedés a Földanyától való elszakadáshoz és a földi lények pusztításához, a katasztrofális méreteket öltött környezet szennyezéshez vezetett. Az ember soha nem élt ilyen jól a fizikai világot tekintve, jobban, mint az előző évezredekben akár a királyok. Ugyanakkor elszakadt a lelkétől, az élő természetétől. Az emberek nagy többsége materialistává lett, még néha azok is, akik vallásosnak mondják magukat. Emiatt félnek annyira a haláltól, ami a fizikai test megsemmisülésével jár együtt, mert kizárólag ezzel azonosítják önmagukat. Igazi természetüket, hogy halhatatlan lelkek, megtagadják. Ennek következménye, hogy a halál pillanatában, amikor az alapvető fényesség felragyog, még esélyük sincs az ezzel való egyesülésre. Ezzel szemben öntudatlan állapotba kerülnek (amely legalább három napig tart), ami után a tudatosság végleg elhagyja a testet.

Törvény az, amennyiben a fénnyel való egyesülés nem történik meg, nem szakad meg a Samsara, az újjászületések forgataga. Elkerülhetetlen a visszaszületés. Az energiamezőnket, amivel meghalunk, visszük tovább a következő életbe. Azon a frekvencián folytatjuk, amit a halálunk pillanatában, illetve a bardo alatt elértünk. (A bardo, fizikai test halálát követő kb. 45 nap, amely alatt a lélek feldolgozza jelen inkarnációját. Ezt a folyamatot az eddig elért tudatossági szint határozza meg. Majd feloldódik az éterikus test. A lélek véglegesen ekkor távozik a fizikai síkról).

A phova és más fénygyakorlatok abban segítenek, hogy képesek legyünk még életünkben meghalni (ego halál), és felébredni, még életünkben egyesülni a fénnyel. Csak ez az egyetlen mód az újjászületések forgatagából való kilépésre.

A phova gyakorlatokkal nagy segítséget tudunk adni a haldoklóknak, hogy egy magasabb szintű energiamintázattal menjenek tovább.

A gyakorlatokat alkalmaztam hozzátartozóim kisérésekor, amikor eltávoztak. Nagyon felemelő tapasztalataim vannak róla.

Ne feledd, hogy a halál pillanatában kinyílik a fénykapu. Ez nem csak a haldokló számára jelenti a felemelkedés lehetőségét, de minden kísérőnek is, akik erre képesek ráhangolódni.

Mindnyájatoknak szívből ajánlom Szögjal Rinpocse könyvét, amelyben részletesen leírja a phova gyakorlatokat és ennek teljes tapasztalatát.

Sajnos jelenleg nem lehet megkapni, mint hallottam, ezért leírtam az alapvető phova gyakorlatot, hogy alkalmazni tudjátok.

SZÖGJAL RINPOCSE

„Tibeti könyv életről és halálról" című könyve

Lényegi phova - gyakorlatok (idézet a könyvből, nem mindig szó szerint)

„A haldoklók gondozása során, úgy találtam, hogy a tibeti hagyományok egyik gyakorlata, a phova a leghatásosabb.

A phova annyit jelent, hogy a tudatosság átformálása.

A modern világban ezrek kaptak lehetőséget arra, hogy nyugodtan haljanak meg.

Olyan gyakorlat, amelyet mindenki el tud végezni. Egyszerű, de a leglényegesebb gyakorlat, amelyet a saját halálunkra készülődve végezhetünk, s a legjobb gyakorlat, amellyel segíteni tudunk haldokló barátainknak, rokonainknak, mindazoknak, akiket szerettünk és már meghaltak."

Gyakorlat

Végezheted önmagadért, végezheted a haldoklóért. Ülj meditációs testtartásban. Az alábbi szöveg a haldoklóra vonatkozik. Átalakítva önmagadra is alkalmazhatod. Ekkor az isteni lényt önmagad elé képzeld el.

„1.Idézd meg a haldokló fölé ragyogó fény formájában, az igazságot, amiben hiszel. Válaszd ki akármelyik isteni lényt, vagy szentet, akit közel érzel magadhoz. Ha buddhista vagy, idézz egy buddhát, akivel közeli kapcsolatot érzel. Ha gyakorló keresztény vagy, akkor teljes szíveddel érezd Isten, a Szentlélek, Jézus, vagy Szűz Mária élő, közvetlen jelenlétét. Ha nem kötődsz egyik szellemi lényhez sem, akkor egyszerűen képzelj el egy tiszta aranyfényt magad előtt, vagy a haldokló felett fent az égen.

A lényeg az, hogy tudd, a megjelenített lény, akinek érzed a jelenlétét, maga minden buddha, szent, mester és megvilágosodott lény igazságának, bölcsességének, könyörületességének a megtestesülése. Ne aggódj, ha nem tudod megjeleníteni tisztán, csupán töltsd meg a szívedet jelenlétükkel, és bízz benne, hogy ott vannak.

2. Azután összpontosítsd tudatodat, szívedet a megidézett lény jelenlétére és imádkozz magadért, vagy a haldoklóért.

Ajánlott forma a haldoklóért (A saját szavaiddal is megfogalmazhatod. A lényeg, teljes szívből tedd meg.):

Áldásod, kegyelmed és irányításod által, a belőled áradó fény ereje által.

Tisztuljon meg és távozzon minden negatív karmája, romboló érzelme, akadálya és korlátja.

Nyerjen bocsánatot mindazért a rosszért, amit gondolatban, vagy cselekedetben elkövetett.

S halála győzedelme által, hadd legyen minden más lénynek hasznára, akár élők, akár holtak.

3. Most képzeld el, hogy a megidézett lényt annyira meghatja őszinte, szívből jövő imád, hogy kedves mosollyal válaszol, és szívéből fénysugarak formájában árad (feléd) a haldokló felé a szeretete és könyörületessége. Amint ez megérinti, és beléje hatol, megtisztítja minden negatív karmáját, romboló érzelmeit, akadályait, amelyek szenvedéseit okozzák. Lásd, ahogy a fényben teljesen feloldódik.

4. Most már a jelenlétéből áradó fény a haldoklót teljesen megtisztította és meggyógyította. Gondolj arra, hogy a teste, amelyet a karma alakított ki, teljesen feloldódik a fényben.

5. A fénytest, amivé vált, felemelkedik az égbe és a fény áldott jelenlétével eggyé válik."

Ha magadért végzed, akkor maradj ebben a jelenléttel egyesült állapotban, ameddig csak lehet.

Rövid változata is van a phova gyakorlatnak. A gyakorlat lényegének az elsajátításában én úgy gondolom, sokat segít a fenti hosszú gyakorlat. Természetesen mindenki maga érzi, hogyan csinálja.

Rövid változat:

„Képzeld el a haldokló fölé az isteni jelenlétet.

Lásd, ahogy a fénysugarak ráhullanak a haldoklóra, megtisztítják az egész lényét, ezután ő maga feloldódik a fényben, és egyesül a szellemi jelenséggel.

Végezd a gyakorlatot a szeretett személy betegségének egész ideje alatt, és különösen (ez a legfontosabb) amikor a haldokló utolsót lélegzik, vagy közvetlenül a lélegzés megszűnése után, s azelőtt, mielőtt a testet megérintették, vagy bármi módon megváltoztatták."

A tibeti hagyomány szerint a testhez az utolsó lélegzést követő három napig nem szabad a testhez nyúlni, mert a tudat akkor tud, a korona csakrán át a testből eltávozni. Manapság megoldhatatlan a nyugati körülmények között. Emiatt legalább azt érd el, amíg a phovát el nem végezted, ne nyúljanak a testhez!

„Csendesen ülj a haldokló mellett, s gyújts egy áldozati gyertyát Buddha, Jézus, vagy Szűz Mária képe előtt. Azután végezd el érte a gyakorlatot. Csináld csendben, hogy a haldokló ne tudjon róla, másrészt, ha nyitott rá, mint a haldoklók gyakran, oszd meg vele a gyakorlatot, és magyarázd meg neki, hogyan kell végezni."

Budapest, 2010-11-07

Szeretettel

Lőcsei Fanni

www.delfintrening.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil: 36 30 659 0589